Přivedeme jen odolné a charakterové válečníky, slibuje trenér Sazima

5. 12. 2018 | text a foto Martin Svoboda

Adventní čas, který má být dobou zklidnění, je na Viktorce pravým opakem. Klubu hrozí sestup, a to nenechává nikoho v klidu. A spíše než Spasitele vyhlížejí na Žižkově nové posily. Nejzaměstnanější je pochopitelně v tomto ohledu kouč posledního týmu F:NL Miloš Sazima. Vůně jehličí, adventní rozjímání, koledy... To vše teď musí stranou. Na Viktorce se buduje nový tým, který musí šlapat na první dobrou. Na opravy nebude prostor, kritická situace Viktorky to neumožňuje.

„Jednoznačně se nikomu nemohly dosažené výsledky líbit. Pro mě osobně bylo pozitivní, že jsme v určitých pasážích utkání byli schopni předvádět hru, kterou bychom se chtěli prezentovat v jarní části," začíná s výčtem alespoň něčeho pozitivního dvaačtyřicetiletý kouč. Tým přebíral po předchůdci Petru Mikolandovi před posledními třemi koly podzimní části, ve kterých nakonec nezískal ani bod. „Pozitivně kvituji alespoň to, že jsme ve Vlašimi i Českých Budějovicích dokázali srovnat nepříznivý stav. Zarážely mě ale stále se opakující hrubé individuální chyby," dodává.

Nic jiného než radikální řez do kádru nemohlo přijít. Ten navíc v posledních dnech začal nabývat na síle. S kým se tedy klub musel nakonec rozloučit?

Je potřeba se na zmiňovaný řez podívat dvojí optikou. V kádru působila celá řada kmenových hráčů Slavie, takže jsme logicky změny museli konzultovat s jejím vedením, vyslechli jsme si představu o uplatnění hráčů z Edenu. Stejně tak i červenobílí kvitovali naše poznatky a nakonec z toho vznikla shoda na dalším postupu. Tím pádem Viktorku opustí řada jejích hráčů spolu s našimi kmenovými. Jména zatím neuvedu, fanoušci se je dozví o něco později. Každopádně bych chtěl všem, kterých se tohle rozhodnutí týká, poděkovat za odvedenou práci. 

Znamená to, že spolupráce s vršovickým klubem skončila?

Za sebe by mě mrzelo, pokud by spolupráce neměla pokračovat. Ale je jasné, že to již nebude v takovém rozsahu jako v podzimní části soutěže.

A jak se vyvíjí situace s novými hráči? Podle jakých kritérií budete nyní kádr doplňovat?

Samozřejmě na odchody hráčů musí navazovat příchody. Máme vytipovánu celou řadu posil, které by měly svojí kvalitou a charakterem pomoci Viktorce k záchraně soutěže a výkonnostní stabilizaci. Konkrétně je na seznamu téměř dvacítka hráčů. Velice rádi bychom přivedli hráče, kteří mají ke klubu kladný vztah a chtějí jít do těžkých jarních bojů bez bázně. Prostě válečníci, protože záchrana vzejde jedině z poctivého nasazení!

O které hráče půjde? Mužete prozradit jména?

V tuto chvíli je předčasné zmiňovat jména, protože jednání jsou teprve v začátcích a pracovat na posílení se bude i během zimní přípravy. Každopádně víme, že posílit potřebujeme na každém postu.

Start zimní přípravy jste stanovil na 3. ledna nového roku. Víte už detailně, jak bude vypadat?

Naplánována je do domácích podmínek. První den začneme kondičními testy na fakultě tělesné výchovy a sportu. Už 9. ledna nás čeká první přípravném utkání s Mladou Boleslaví, následovat bude zápas s Bohemkou a nejtěžší část přípravy uzavřeme utkáním s Jabloncem 20. ledna. O místech a časech budeme ještě jednat. V únoru je pak naplánované změření sil s Varnsdorfem, Hradcem Králové a generálku na jarní část soutěže absolvujeme s Českými Budějovicemi. Domnívám se, že soupeři jsou dostatečně kvalitní na to, aby nám ukázali reálnou sílu a kvalitu jednotlivých hráčů i mužstva jako celku.

Asistent Marek Trval, který je zárověň koučem žižkovské devatenáctky, po vašem příchodu prohlásil, že jeho angažování u A týmu je spíše založní varianta a výpomoc do konce podzimní části. Bude s vámi dál pokračovat?

Marek Trval již na začátku společného působení u týmu avizoval, že by se rád vrátil k A dorostu. Jeho pracovní povinnosti by mu nadále nedovolovali se plnohodnotně zapojovat do tréninkového procesu. Za sebe musím říct, že mě to mrzí, ale jeho rozhodnutí je třeba respektovat.

Kdo ho nahradí?

Asistentem bude bývalý prvoligový útočník Zdeněk Šenkeřík. Domnívám se, že v jeho osobě získává Viktorka neméně zkušené jméno, které se objevovalo i v Lize mistrů (se Slavií Praha v roce 2007 - pozn. red.). Naši hráči budou mít tak od koho přebírat cenné rady a zkušenosti. Navíc jsme spolu měli již možnost spolupracovat, takže víme, co od sebe očekávat a jakou fotbalovou filozofii vyznáváme.

A v jakém složení bude fungovat zbytek realizačního týmu?

V realizačním týmu se už další změny neplánují, takže pro jarní část sezony bude pracovat v obvyklém složení.

Jak velké jsou šance Viktorky na záchranu?

Pokud bych nevěřil, že jsme schopni se zachránit, nebyl bych tady. I když se situace zdá složitá, určitě není bezvýchodná, ve hře je ještě 42 bodů a příprava před námi. Věřím, že na to máme.

Na závěr dovolte osobní otázku, jak se chystáte prožít vánoční svátky a konec roku?

Určitě budou pracovní. Čeká nás moře práce. Ale nebyly by to svátky, pokud bych je nemohl strávit v kruhu nejbližších. Tímto bych chtěl popřát všem věrným příznivcům Viktorky, aby prožili vánoční svátky a nový rok v naprosté pohodě, klidu a s vírou, že společně dotáhneme Viktorku k záchraně.



logo logo
13. kolo, ChNL, ne 20. 10. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Zbrojovka Brno

4:2
logo logo
14. kolo, ChNL, ne 27. 10. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
8. 10. 2024

Spolupráce s Friends Forever přináší kvalitní servis pro hráče v oblasti pojištění a následné péči při zranění

5. 10. 2024

Viktorka rázně utnula sérii Chrudimi a z východu Čech veze první venkovní výhru

4. 10. 2024

Viktorka bude na hřišti lídra čelit nejlepšímu útoku soutěže

4. 10. 2024

Ve 3. kole MOL Cupu si zopakujeme loňský souboj s Olomoucí