Viktorka u Litavky 20 let nevyhrála, přichází chvíle to změnit

28. 3. 2018 | Martin Svoboda

Za magnet 20. kola FNL lze označit střetnutí bývalých ligových stálic Příbrami a Žižkova, hrané tuto sobotu na stadionu Na Litavce. Viktorka do něj půjde coby vítěz všech tří jarních soutěžních zápasů, Příbram sice odehrála bez ztráty kytičky letos jen jeden - doma s Táborskem, ale na závěr podzimu bodovala naplno ve třech v řadě.

Svěřenci trenéra Csaplára jsou aktuálně na druhém místě tabulky, která má však zkreslené pořadí. Týmů, jež mají odehraný plný počet zápasů, je poskrovnu, jedním z nich je i Viktoria. Ta je zatím desátá. Příbrami byly odloženy dva zápasy, proto je rozdíl mezi oběma soupeři pouhých sedm bodů. 

Pokud by v sobotu zelenočerní prohráli, poskočil by tým ze Žižkova, který se ještě před měsícem krčil u pásma sestupu, na dostřel elity druhé ligy.

Pro Starku je Viktorka "nepřítel" číslo 1

Historie však hovoří jinak. Lidově řečeno u Litavky si Viktorka za dvacet let prakticky neškrtla. Tři body se jí díky trefě Luďka Zelenky, současného fotbalového experta České televize, podařilo odvézt naposledy na podzim 1998. Jak hrozivě to je dlouho dokresluje fakt, že v tom roce se narodila čtveřice mladíků ze současného kádru červenobílých, Čermák s Marešem dokonce nebyli ještě vůbec na světě! Teď je pro Pražany šance nelichotivou skutečnost změnit. Domácí s jasnými postupovými ambicemi nebudou mít pro tuhle změnu ale žádné pochopení.

Na příbramské soupisce lze najít zajímavá jména. Pilíře tvoří trojice fotbalových světoběžníků - Rudolf Skácel, Tomáš Zápotočný a Miroslav Slepička. Nejlepším střelcem se šesti góly je útočník kamerunského původu Karsten Ayong, který obléká i dres české reprezentace do dvaceti let, a dobrou službu příbramskému klubu odvádí v záloze bývalý hráč obou pražských "S" Peter Grajciar. 

Kouzlo má sobotní mač i v osobě prezidenta Středočechů Jaroslava Starky, který na začátku devadesátých let ve Viktorii Žižkov působil a má na ni dobré vzpomínky. "Viktorka mi přirostla k srdci, ale v sobotu to bude pro nás nepřítel číslo 1," popisuje své předzápasové pocity ostřílený funkcionářský doyen, který bude domácím držet palce opět na svém tradičním místě - balkonu přilehlé budovy.

Asistent Marek Nikl: "Máme před Viktorkou respekt, ale porazíme jí!"

Trenér Pražanů Bohuslav Pilný si je vědom kvalit soupeře a ví, že prodloužit vítěznou jarní sérii bude u Litavky nesmírně těžké. "Do utkání jdeme s pokorou, byť výsledky máme na jaře takové, že nám to může dávat velkou dávku sebevědomí. Všichni víme, jak to ve fotbale někdy chodí, pár nevydařených zápasů a situace je úplně jiná," uvědomuje si čerstvý pětačtyřicátník.

Domácí odehráli v reprezentační pauze přátelský zápas s kometou jarní části HET ligy Jabloncem. I když po poločase vedli 1:0, nakonec se museli sklonit před umem Severočechů a prohráli 1:2. "Tenhle zápas nám ukázal, že máme dobrou formu, že můžeme odehrát vyrovnanou partii s tak kvalitním soupeřem, jakým v současné době Jablonec je. Náš kádr je kompletní, věřím, že si s Viktorkou poradíme, byť respektujeme její současnou sílu potvrzenou třemi vítězstvími v řadě," říká pozitivně naladěný příbramský asistent a bývalý bundesligový hráč Marek Nikl.

Poslední vzájemné utkání skončilo na Žižkově smírně 1:1. 

Snímek: www.hetliga.cz

Delegace

Utkání se odehraje v neděli 31. března od 15 hodin na stadionu Na Litavce. Hlavní rozhodčí Zbyněk Proske, asistenti Vít Melichar a Petr Vít. Delegáty utkání budou Ladislav Dofek a Zbyněk Rampáček.

Statistické porovnání

   

1. FK Příbram

H2H

FK Viktoria Žižkov
2. (32) Pořadí v tabulce (body) 10. (25)
29:17 Skóre 30:29
10 - 2 - 5 Celková bilance 7 - 4 - 8
7 - 1 - 2 Bilance doma / venku 3 - 2 - 4
 P   V   V   V   V  Posl. 5 zápasů  P   P   V   V   V 
6 - Karsten Ayong Nejlepší střelec 7 - Miroslav Podrazký
logo logo
13. kolo, ChNL, ne 20. 10. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Zbrojovka Brno

4:2
logo logo
14. kolo, ChNL, ne 27. 10. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
11. 10. 2024

V deštivé přípravě těsná prohra s ligovým Jabloncem

8. 10. 2024

Spolupráce s Friends Forever přináší kvalitní servis pro hráče v oblasti pojištění a následné péči při zranění

5. 10. 2024

Viktorka rázně utnula sérii Chrudimi a z východu Čech veze první venkovní výhru

4. 10. 2024

Viktorka bude na hřišti lídra čelit nejlepšímu útoku soutěže