O Viktorce a Praze 3 tentokrát s radním z magistrátu a lokálním opozičním politikem

13. 9. 2022 | Wear

Dva pohledy na Viktorku a sport, nejen na Žižkově. Jeden magistrátní, druhý lokální. Šéf pražského hnutí ANO, ing. Ondřej Prokop (36) a Žižkovák, Mgr. Pavel Martiník (29), se shodují, že dlouhodobý nájem stadionu byl zásadním krokem pro zachování fotbalu na Praze 3.

Pánové, povídáme si na stadionu Viktorky na Žižkově, co vy a sport?

OP : Já se musím přiznat, že jsem typické počítačové dítě a se sportem jsem dost bojoval, moc se mi sportovat nechtělo. Až v nějakých pětadvaceti jsem zjistil, jak je sport pro život důležitý. Začal jsem chodit do fitka, dělám kondičně box, dal jsem se na běhání. Nedávno jsem uběhl svůj první maraton.

PM : Já jsem hrál aktivně fotbal, chytal jsme v bráně. Později jsem, v rámci brigády, začal v šestnácti letech s pískáním a v rozhodcovském dresu jsem běhal po pražských hřištích až do doby, kdy už to nešlo s prací časově kombinovat. Ale rozhodně to byla velká životní zkušenost. Dnes si občas zajdu zacvičit, ale času je opravdu málo.

Ondřeji, vy bydlíte celý život na Jižním Městě, v jeho okolí asi máte na běhání lepší podmínky, než jsou na Praze 3.

OP : To bez diskuse. Krčský les, Hostivařská přehrada, Milíčovský les, to jsou pro běh ideální lokality. Běhání na pásu se nedá s výběhem v přírodě srovnat.

Vybavíte si největší sportovní zážitek?

OP : Za mě určitě Nagano. Dodnes si pamatuji, jak jsme nad ránem vstávali a sledovali zápasy. Na další takový úspěch zatím čekáme.

PM : Souhlasím. Zlato z Nagana je zážitek jako hrom, na to se nezapomíná.

Jak to máte s pasivním vztahem ke sportu?

OP : Já se rád podívám na kvalitní fotbal, nebo hokej, ale nějak moc zapálený fanoušek nejsem.

PM : Snažím se nevynechat žádný domácí zápas Viktorky, z Bořivojky, kde bydlím, to mám pár kroků. A manželka mi říká, že i doma se poslední dobou dívám na fotbal v televizi nějak příliš často.

Pavle, pojďme k vašemu propojení s Viktorkou, jak k němu došlo?

Mě na Viktorce vždy fascinovalo, že to je klub s parádní historií a nejde o žádnou rychlokvašku. A moc dobře si uvědomuji, jak je důležité, aby ta tradice byla zachována.

Takže z fanouška posléze sponzorem a partnerem klubu?

PM : S ohledem na to, co jsem uvedl, mi to ve Viktorce dávalo smysl a proto jsem se rozhodl pomoci. Jsem moc rád, že klub moji nabídku přijal. Aktuálně podporuji žižkovskou mládež.

Kde jsou nejaktuálnější potřeby našich mládežnických týmů?

PM : Jednoznačně tréninkové centrum, nebo odpovídající tréninkové plochy. A pokud možno v dosahu, aby děti nemusely dojíždět daleko na okraje Prahy. A v dnešní době jsou problém, samozřejmě, i náklady na provoz a ceny energií. Tady by ta podpora, ať už městské části, magistrátu, nebo Agentury pro sport, měla být výraznější.

Ondřeji, jak moc těžké je, hlavně v době energetické krize a nedávno covidu, prosazovat na magistrátu vyčlenění potřebných prostředků na sport?

OP : Vždy je to, možná bohužel, o politických prioritách a rozhodnutích. A ochotě dát do sportu a sportování více peněz. Já jsem již několik let pro to, aby na sport šla pravidelně určitá fixovaná procentuální částka z rozpočtu města, protože rozpočet se každý rok zvyšuje.

Co ANO a podpora sportovních aktivit?

OP : Myslím, že se nemáme za co stydět. Pokud bych měl vybrat jeden příklad, tak zmíním projekt Trenéři do škol, který dlouhodobě podporujeme. Hodiny tělocviku navštěvují odborníci a kvalifikovaní trenéři a kromě zkvalitnění výuky posuzují a tipují, na co má které z dětí talent. Šetří tím rodičům čas i náklady, kdy nemusí posílat děti půl roku např. na tenis, půl roku na fotbal atd., aby zjistili, na co má jejich potomek vlohy a co jej baví.

Zmínili jsme éru počítačových dětí. Daří se to měnit a vracet děti na hřiště a sportoviště?

OP : Tohle vnímám jako velký problém. Moje maminka pořádá letní tábory a když vidím na fotkách to množství obézních dětí … Je potřeba s tím něco koncepčně dělat. Spolupracovat s rodiči a hlavně jim nabídnout dostatek příležitostí k vyžití dětí. Je to dlouhodobá záležitost a covid, bohužel, tenhle problém ještě zhoršil. Když nám vyroste generace obézních dětí, následně to neúměrně zatíží zdravotní systém. Když povedeme děti ke sportu a správné životosprávě, vyplatí se to všem, i státu.

Jaký je váš pohled na Prahu 3 obecně, jak ji vnímáte? Jaká vidíte pozitiva i největší problémy?

OP : V mých očích se trojka ohromně zvedla. Dříve jsem ji vnímal jako špinavou tmavou čtvrť, dnes žije a rozkvétá. Jako největší aktuální problém, jak magistrátu, tak Prahy 3, vidím pozemky kolem Nákladového nádraží. Je potřeba udělat smysluplnou změnu územního plánu a dospět k dohodě všech vlastníků tak, aby projekt jen nezatížil okolí. Nemám na mysli jen předejít dopravnímu kolapsu, ale např. i najít v nově vybudované lokalitě vyžití pro občany Prahy 3.

PM : Já musím zmínit podchod od Hlavního nádraží, který výrazně zkvalitnil dostupnost Žižkova, jak pro studenty, tak pro samotné obyvatele. Problém jsou, samozřejmě, uzavírky, ty vždy dopravu notně zkomplikují, ale chápu, že i ty jsou nutné.

Co byste Praze 3 a Viktorce popřáli do budoucna?

OP : Důležitý společný krok už Viktorka a Praha 3 udělaly. Pronájem stadionu na 30 let garantuje setrvání fotbalu na Žižkově a já z toho mám upřímnou radost.

PM : To podepisuji. Stadion se rekonstruuje, zlepšují se podmínky a dlouhodobý nájem dává klubu důležitý klid na práci a rozvoj. Pokud jde o obecné přání, byl bych opravdu moc rád, aby se našlo dostatek prostředků na podporu sportovních a volnočasových aktivit těch nejmenších. A Viktorce přeji rychlý návrat do pater, kam dlouhodobě patří.

Pánové, děkuji vám za rozhovor a ať se vám, nejen při sportu a v politice, daří!


Fotogalerie

logo logo
24. kolo, F:NL, ne 21. 4. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Chrudim

3:1
logo logo
25. kolo, F:NL, ne 28. 4. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
21. 4. 2024

Viktorka porazila pátou Chrudim, Sixtovo gólové představení podtrhl premiérovou trefou Divíšek

20. 4. 2024

Na Žižkov míří pátá Chrudim, kulichů máme ve fanshopu nachystán dostatek, přijďte fandit

20. 4. 2024

Charlie si drží pětibodový náskok. Jdeme tipovat duel s Chrudimí

19. 4. 2024

Fuck Cancer! Seifertka se zahalila do fialové, Viktorka vyhlásila boj rakovině