Házenkářské jméno, házenkářská postava. Ale můj život je fotbal, říká Honza Filip, asistent trenéra Viktorky

21. 1. 2021 | Wear

Byl sotva na začátku kariéry, když přišla nekompromisní stopka. Koleno řeklo dost. Byla to rána, ale brzy se oklepal a ani na chvíli ho nenapadlo, že by u fotbalu nezůstal. Možná měl i kousek štěstí, že v té době převzal Varnsdorf David Oulehla. Ten si jej vybral do realizačního týmu a Honza se z pozice kondičního trenéra postupně vypracoval až na místo asistenta. Teď společně povedou Viktorku.

Nosíš slavné házenkářské jméno, máš házenkářskou postavu. Jde jen o shodu jmen, nebo máš na našeho úspěšného házenkáře a trenéra nějaké příbuzenské vazby?

Házenou celkem sleduji, takže Jana Filipa samozřejmě znám a vím, že v éře Jíchy a spol. patřil ke špičce a později převzal i reprezentaci. Ale jde jen o shodu jmen, příbuzní nejsme. Házenou mám rád, ale můj život je fotbal.

Tvoji hráčskou kariéru utnulo hned v jejím začátku vážné zranění kolena. Už to přebolelo?

Moje fotbalová kariéra opravdu nebyla moc dlouhá, určitě jsem si to představoval celé jinak. Ale přesto jsem si stihl pár osobních cílů splnit. Teď bude následovat ta trenérská a věřím, že i v té se nějakých úspěchů dočkám.

Na Žižkov ses přesunul s Davidem Oulehlou, po jehož boku děláš první trenérské krůčky. Jak by si ho charakterizoval?

S Davidem se známe tři roky. To je jednoduché. Je to pracovitý trenér, který se každým dnem posouvá dál a jsem si jistý, že má před sebou slibnou budoucnost.

Viktorka má teď suverénně nejmladší trenérskou partu v českém profifotbale.

Nad tím jsem, popravdě, ještě nepřemýšlel. Ale v dnešním fotbale je to stále častější, omlazuje se to, jak trenéři, tak hráčský kádr. V současnosti už je to normální.

Viktorka má za sebou třetí týden přípravy, jaký kádr máte s Davidem k dispozici?

Kdybych to rozdělil, tak jsou tu zkušení hráči, kteří už mají něco za sebou a dost toho ve fotbale dokázali. Na nich by to mělo stát, ti by měli tým táhnout. A pak jsou tu kluci, kteří mají všechno ještě před sebou a od těch zkušenějších by se měli učit. Společně by to pak mělo do sebe zapadnout a mělo by to fungovat.

Jak máš vyřešený vztah a komunikaci s hráči? Přeci jen, více než polovina kádru je starší než Ty.

S klukama jsem to ani neřešil, beru to jako automatickou věc. Někteří mladí hráči mi ze začátku vykali, což bylo trošku úsměvné. Všem jsem, samozřejmě, řekl, ať mi tykají.

Jak si kluk ze severu zvyká na život v hlavním městě?

No rozdíl to je, o tom žádná 😊. Ale s přítelkyní se nám podařilo pronajmout si krásný byt nedaleko stadionu, takže postupně poznáváme hlavně Žižkov a jeho specifické kouzlo.

Jaké jsou cíle Honzy Filipa na Žižkově?

Jako hráč už jsem si vyzkoušel s Varnsdorfem postup do ligy, takže doufám, že bych si to mohl s Viktorkou zopakovat i jako trenér.

Tak ať se nám to společně podaří a díky za rozhovor, Honzo.

logo logo
23. kolo, F:NL, st 17. 4. 2024

FC SILON Táborsko

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

5:0
logo logo
24. kolo, F:NL, ne 21. 4. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

MFK Chrudim

10:15
16. 4. 2024

Prošek vystřelil Charliemu už pětibodový náskok. Dnes jdeme tipovat Táborsko

14. 4. 2024

Viktorka potvrdila tři body z Vlašimi, výhru nad Kroměříží trefil v nastavení Sixta

10. 4. 2024

Anglický týden odstartuje duel se sousedy v tabulce, na Žižkov přijedou Hanáci z Kroměříže

5. 4. 2024

Pod Blaníkem udeřil Soda a Viktoriáni vezou z Vlašimi důležité vítězství