Trénuj jako zvíře, chovej se jako gentleman. To je životní krédo nového kondičního trenéra Viktorky.

3. 5. 2020 | Wear

Fyzičku u něho pilují špičkoví hokejisté, futsalistům Sparty pomohl k premiérovému titulu. Teď přichází Karel Frýd prodat své zkušenosti na Žižkov.

🎤 Karle, v jaké kondici je tým po měsíci individuální přípravy?

💪 Neviděl jsem manšaft před pauzou, takže objektivně hodnotit nemůžu. Ale z prvních tréninků mám dobrý pocit. Po individuální přípravě v karanténě teď můžeme společně přidat a využít jak mých zkušeností, tak síly party, jaká tu ve Viktorce je. Svěží vítr v podobě nového kondičního trenéra je vždy dobrým odrazovým můstkem.

🎤 Ty si minulý týden dohlížel i na silové testy, jak si byl spokojený?

💪 Já říkám, že vždycky je co zlepšovat. Ale celkem si myslím, že tenhle tým bude na restart sezóny připraven kvalitně.

🎤 Před příchodem na Žižkov si se věnoval florbalistům Chodova a futsalistům Sparty. Je tam velký rozdíl v kondičních trénincích oproti přípravě profesionálního fotbalovému týmu?

💪 Každý sport je jiný. Jiné zatížení svalových partií, interval tréninku. Tady připravujete hráče na plných 90 minut zápasu plus nastavení. Ve florbalu a futsalu je to individuálnější v tom, že hráči hrají třeba minutu potažmo pět a jdou střídat. Odrazová síla, dynamika, rychlost a koordinace, vše se mění. I když futsalová Sparta je profesionální klub, kde se hráči soustředí jen na trénink a zbytek dne je individuálně na nich, fotbal je jiný. Tady trénujete tvrději a nastavujete hráčům jejich maximální zatížení po delší dobu. Věřím, že mám recept na to, vymáčknout z hráčů doopravdy jejich maximum!

🎤 Deset let si dělal za barem, bezmála stejně dlouho už se věnuješ trenéřině. To byl tenkrát velký skok.

💪 Já jsem od malička miloval sport, hrál jsem hokej, takže pohyb a práce v kolektivu byl můj denní chléb. Myslím si, že i díky tomu nemám problém zapadnout do vícečlenného týmu. Dodělal jsem si trenérskou školu a až za rok jsem začal pracovat. Nechtěl jsem, co by cucák s čerstvým listem, rovnou narovnávat lidi. Hezky jsem se další rok vzdělával a zdokonaloval a až poté jsem mohl říct, že se můžu živit jako trenér.

🎤 Co Karel Frýd jako aktivní sportovec? Už si zmínil, že si hrával dlouho hokej, obuješ ještě občas brusle?

💪 Hokej jsem hrával a stále hraji. Každou neděli máme s týmem Martina Dejdara HC Olymp Praha tréninky. Chodí bývali hráči z NHL i z naší ligy, nenudím se. Od malička jsem byl všude brankář, to mi zůstalo i zde 😊

🎤 Vím, že miluješ motorky. Máš vůbec čas někam vyrazit?

💪 Ha, já motorku už prodal. Jak jsem se dozvěděl, že budeme čekat rodinu, zábava ve formě jezdění na motorce skončila. Nechci zbytečně riskovat nějakou nepříjemnost. Mám jiné koníčky, třeba ten hokej.

🎤 Před časem jsme se potkali na koncertu Tvých oblíbených Rammsteinů. Ti mají na loňském albu song Tattoo. Pokud jde o tetování, dobře do Viktorky zapadneš, že? 😊

💪 Miluju Rammstein, s tátou na ně pravidelně vyjíždíme, když jsou někde poblíž a užíváme si společné chvíle. Všiml jsem si, že jsou kluci pokreslení, myslím, že je to v pořádku. Když vydrželi bolest jehly, vydrží i moje tréninky.

🎤 Trénuj jako zvíře, chovej se jako gentleman. To bývalo Tvé krédo. Platí i dnes?

💪 Je to moje motto už od začátku mé kariéry. Řídím se tím a jsem rád za výsledky, které za mnou jdou.

🎤 Před rokem ses stal tátou. Takže trenéři naší přípravky můžou už malému Kubovi chystat dres?

💪 Já doufám, že se malej potatí a bude milovat sport jako já. Nechci ho k ničemu nutit, ale vždy ho budu podporovat a teď nevím, jestli je to jeho nevýhoda, když budu dohlížet na jeho trénink i přípravu. To budu jako pes. Hlavně, ať je spokojený a baví ho to.

🎤 Se Spartou si získal ligový titul, s jakými cíli přicházíš do Viktorky?

💪 Cíle mám, i když to může znít jako klišé, vždycky ty nejvyšší. Osobně můžu říct, že co se týče působení u týmu, mám nejsilnější první rok. S nároďákem žen jsme poprvé v historii vyhráli World League, s futsalisty Sparty loni historicky první titul. Důležité je zapadnout do týmu, vcítit se do hráčů a pracovat s nimi neustále. Jak hráči nenadávají na svého kondičního trenéra, vždycky můžete přidat.

Karle, děkujeme za rozhovor a ať se Ti ve Viktorce daří!

Karel Frýd
35 let
S přítelkyní Lenkou má 11timěsíčního syna Jakuba.
Osobní fitness trenér, kondiční týmový trenér.

Předchozí štace : reprezentace pozemní hokej ženy, AC Sparta Praha futsal, Florbal Chodov.

logo logo
13. kolo, ChNL, ne 20. 10. 2024

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

FC Zbrojovka Brno

4:2
logo logo
14. kolo, ChNL, ne 27. 10. 2024

AC Sparta Praha B

FK VIKTORIA ŽIŽKOV

10:30
8. 10. 2024

Spolupráce s Friends Forever přináší kvalitní servis pro hráče v oblasti pojištění a následné péči při zranění

5. 10. 2024

Viktorka rázně utnula sérii Chrudimi a z východu Čech veze první venkovní výhru

4. 10. 2024

Viktorka bude na hřišti lídra čelit nejlepšímu útoku soutěže

4. 10. 2024

Ve 3. kole MOL Cupu si zopakujeme loňský souboj s Olomoucí